Session 1 – Keynote
Moderators: Andreas Claesson / Peter Lundgren
9.15 The global burden of drowning
Joost Bierens
Enligt WHO omkommer mer än 300,000 människor i världen i drunkningsolyckor årligen, en majoritet är barn och ungdomar och inträffar i låg och medelinkomstländer. Ytterligare ett stort antal människor skadas vilket sammantaget utgör en stor börda för världen och för den enskilde.

Joost Bierens
HLR Kongress10.00 Drunkning Falun 31 Dec 2016, omfamna hela räddningskedjan
Jenny Henninger
Jag sitter som sjuksköterska på SOS i Falun nyårsafton 2016 och plötsligt dyker min egen adress upp på skärmen. Rubriken på ärendet är ”Drunkning Barn”. Det blir en kort mardröm med ett lyckligt slut för mig och min familj då min 4-åring överlever hjärtstopp och hypotermi. Jag kommer att berätta om ett dygn med många känslor
då jag var anhörig med sjukvårdskunskaper och erfarenheter.

Jenny Henninger
HLR Kongress10.30 FIKA & utställning
11.00 Session 2 – Om drunkning
Moderator: Peter Lundgren / Louise Brädde
Drunkningsprocessen, fysiologi
Daniel Hertzberg
Drunkning är en process med livshotande andningssvikt efter att ha andats vatten. Vad händer i kroppen vid drunkning och vilka skador uppstår om vi inte avbryter drunkningsprocessen i tid?

Daniel Hertzberg
HLR KongressDrunkningsolyckor i Sverige 1898-2023
Mikael Olausson
Svenska livräddningssällskapet har sedan 1898 samlat drunkningsstatistik kring omkomna i drunkningsolyckor på nationell nivå. Vilka drabbas och hur har utvecklingen sett ut över tid? Vilka faktorer kan ha bidragit till dagens nivåer, hur arbetar SLS nu 2023 och vad kan göras framöver kring vattensäkerhet och drunkningsförebyggande åtgärder? Anyone can drown, no one should!

Mikael Olausson
HLR KongressSkadade vid drunkning Sverige 2003-2017
Andreas Claesson
Utöver de som omkommer i samband med drunkning så skadas ett stort antal människor i Sverige varje år. Vad karakteriserar de skadade och vilka har störst chans att överleva en drunkning- oavsett orsak?

Andreas Claesson
HLR KongressMiraklet i Ånnsjön
Leo och Linn Wågberg
Miraklet vid Ånnsjön, den 16:e Juni 2015 inträffar en kanotolycka, ta del av händelsen, erfarenheter och livet efteråt.

Linn Wågberg
HLR Kongress12.00 LUNCH & utställning
12.30-13.15 Inblåsningar i vatten – kom och prova på i poolen med Livräddarna Tylösand
13.30 Session 3 – Om tidigt larm och tidig HLR
Moderator: Therese Djärv / Sofia Schierbeck
Implementation handlingsplan
Anette Nord
Kunskaper om HLR är livräddande vid hjärtstopp, vid hjärtstopp hos barn och vid drunkning är inblåsningar livräddande. Hur kan vi sprida kunskap om HLR samt handlingsplan vid drunkning i Sverige?

Anette Nord
HLR KongressSOS Alarm 112-larm om drunkning
Fredrik Byrsell
Vid samtal till SOS Alarm 112 om drunkning / hypotermi skall operatören tidigt idenifiera hjälpbehovet, larma ut resurser samt assistera med telefonassisterad HLR. Hur vanligt är samtal om drunkning och hur agerar larmoperatören?

Fredrik Byrsell
HLR KongressFörenklad HLR eller standard-HLR 30:2
Gabriel Riva
Vid hjärtstopp utförs såväl förenklad HLR samt stadard HLR med inbåsningar. Hur ser kunskapsläget ut kring typ av HLR i samband med olika orsaker till hjärtstopp?

Gabriel Riva
HLR KongressHLR-registret drunkningsdata 1990-2022
Araz Rawshani
Ambulanssjukvården i Sverige har sedan 1990 rapporterat in fall till det svenska HLR-registret. Hur har utveckling och överlevnad vid hjärtstopp på grund av drunkning förändrats över tid i relation till övriga etiologier och hur mår de som överlever?

Araz Rawshani
HLR Kongress14.45 FIKA & utställning
15.15 Session 4 – Om vattenlivräddning och behandling
Moderator: Anette Nord / Mikael Olausson
Räddningstjänst vid drunkning
Erik Adolfsson Bolling
Räddningstjänsten rycker ut i samband med drunkning med förmåga att både inleda eftersök och utföra livräddning ibland i svår miljö de första minuterna. Hur arbetar räddningstjänsten och hur ser samverkan med andra myndigheter ut i samband med en olycka?

Erik Adolfsson Bolling
HLR KongressSAR-HKP Sjöfartsverket erfarenheter och utmaningar, circum rescue collapse.
Jens Samuelsson
Sverige med 5 st. räddningshelikoptrar utför regelbundet vattenlivräddningsinsatser i en mycket krävande miljö. Hur ser larmen ut och vilka erfarenheter finns sett ur ytbärgarens perspektiv?

Jens Samuelsson
HLR KongressPrehospitalt omhändertagande i ambulanssjukvården
Mikael Gellerfors
Ambulanssjukvårdens omhändertagande vid drunkning/hypotermi, vad skiljer från ett hjärtstopp orsakat av hjärt-kärlsjukdom och vad är centralt kring behandling och skall prioriteras såväl avseende behandling som kring logistik och transport av patient till rätt vårdnivå?

Mikael Gellerfors
HLR KongressPå akutmottagningen – akutläkarens perspektiv
Therese Djärv
Personer som drabbas av drunkning inkommer till akutmottagningar både spontant vid medvetande efter ett tillbud samt med ambulans – ibland under pågående A-HLR. Hur ser omhändertagandet och riktlinjerna ut på akutmottagningen för de med lindriga symptom samt hur behandlas medvetslösa och ofta hypoterma patienter?
