Parallella sessioner
10.30 Session 6 – Vård efter drunkning på IVA
Sal: Kongresshallen
Moderatorer: Jacob Hollenberg / Leif Svensson
Intensivvård behandling, ARDS
Daniel Hertzberg
Drunkning orsakar en livshotande syrebrist med stor risk för hjärnskada. Hur ser intensivvårdsbehandling av patienter efter drunkning ut och vad är ARDS?

Daniel Hertzberg
HLR KongressNeurologisk bedömning, livskvalitet efter hjärtstopp
Gisela Lilja
Personer som överlever hjärtstopp har varierande grader av funktionsnedsättningar och upplever olika grader av förändrad livskvalitet. Hur ser livet ut för denna patientgrupp?

Gisela Lilja
HLR KongressNord Norsk behandlingsalgoritm för accidentell hypotermi och drunkning
Torvind Naesheim
I samband med djup accidentiell hypotermi kan hjärt-lungmaskin bidra till att öka överlevnaden. Hur vanligt är detta, vad finns det för nytta/risk och hur går det till i praktiken?

Torvind Naesheim
HLR KongressRättsmedicinska erfarenheter av drunkning
Brita Zilg
Rättsmedicinalverket har kartlagt drunkningsdödsfall i Sverige mellan åren 2002-2021 avseende såväl incidens som omständigheter. Vilka drabbas och hur kan information om t.ex. alkohol, traumatiska skador eller sjukdomar användas och återföras i preventiva syften?

Brita Zilg
HLR Kongress10.30 Session 6 – Svenska livräddningssällskapet presenterar
Sal: Watson
Moderator: Stephanie Parke
Sommarsimskola
Karin de Michiel
Våra sommarsimskolor är något av det viktigaste vi har för att öka simkunnigheten i Sverige. Intresset växer för varje sommar och vi stöttar cirka 200 sommarsimskolor runt om i landet. Det är väldigt viktigt att barnen får möjlighet att lära känna de olika förhållanden som råder i svenskt vatten. Om det skulle ske en olycka eller drunkningstillbud så har ett barn (och vuxen) mycket lättare att klara sig oskadd om hen har lärt sig vattensäkerhet i öppet vatten.
Karin de Michiel, Ordförande i Svenska Livräddningssällskapets Simkunnighetsråd kommer berätta mer ingående hur en sommarsimskola genomförs och organiseras

Karin de Michiel
HLR KongressFler bevakade stränder i Sverige
Marie-Louise Örn-Lagerqvist
I Sverige har vi cirka 2700 friluftsbad, år 2022 var det endast 26 av dessa bemannade med någon form av utbildad personal genom Svenska Livräddningssällskapet med uppgift att tillgodose säkerheten i, på och vid vattnet.
Livräddarens arbete är omfattande och mångsidigt och en stor del av arbetet består av insatser för att förhindra allvarliga olyckor. Livräddarna ger dagligen första hjälpen vid såväl mindre skador som mer allvarliga sjukdomsfall och olyckor som inträffar på stranden. Regelbundet krävs även omedelbar vattenlivräddning av personer som är på väg att drunkna.
Marie-Louise Örn-Lagerqvist, ordförande i Svenska Livräddningssällskapets Livräddningsråd kommer att berätta mer om våra bevakade stränder och hur bevakning kan startas.

Marie-Louise Örn-Lagerqvist
HLR KongressEn vattensäker kommun
Mikael Olausson
Sveriges kommuner har såväl legala krav som unika möjligheter att påverka skyddet mot drunkningsolyckor. Med Svenska Livräddningssällskapets koncept ”En Vattensäker Kommun” får kommunen stöd i arbetet att säkra vattenmiljöer genom att verka för att efterleva sex kriterier för att öka vattensäkerheten. Kommun visar också genom att ansluta sig till certifieringen att man tycker det är viktigt med vattensäkerhet och att man arbetar för att bli en tryggare och säkrare kommun.
Mikael Olausson, generalsekreterare Svenska Livräddningssällskapet kommer berätta mer ingående varför certifieringen gör skillnad och hur arbetet till certifiering går till

Mikael Olausson
HLR KongressKlimatpåverkan på istillväxt relaterat till drunkning
Gesa Weyhenmeyer
Att gå ut på isen en fin vinterdag är lockande för många. Men hur säkert är det egentligen att gå ut på en isbelagd sjö? Är isens beteende i ett varmare klimat detsamma som det alltid har varit? Finns det ett samband mellan klimatförändringar, isens beteende och drunkningsolyckor? Svar på alla dessa frågor ges av Prof. Gesa Weyhenmeyer, Uppsala Universitet

Gesa Weyhenmeyer
HLR Kongress12.00 LUNCH & utställning
13.30 Livräddningsuppvisning Tylösands strand
14.45 FIKA & utställning
15.15 Session 7 – Om forskning och framtid
Moderatorer: Therese Djärv / Gisela Lilja
Nya metoder för eftersök
Sofia Schierbeck
Ny teknik har stor potential att kunna användas för att hjälpa personer i samband med drunkning. Obemannade drönare används idag för att flyga ut hjärtstartare i samband med hjärtstopp. Många livräddningsorganisationer använder även mindre drönare som används lokalt för att hitta personer i samband med drunkning. Utlarmning av autonoma drönare som styrs på distans skulle kunna var en möjlighet för att tidigt lokalisera drabbade för att tidigare än idag start HLR.

Sofia Schierbeck
HLR KongressSimningsorsakat lungödem, erfarenheter från Vansbrosimningen
Maria Hårdstedt
Vansbrosimningen är Sveriges största motionslopp i simning, frekvent drabbas vältränade individer av simningsutlöst lungödem, hur vanligt är detta och vad går att göra?

Maria Hårdstedt
HLR KongressHandlingsplan och nationellt centrum för drunkningsprevention
Andreas Claesson och Mikael Olausson
Svenska livräddningssällskapet och Svenska HLR-rådet lanserar gemensamt en ny nationell handlingsplan för drunkningsprevention

Andreas Claesson
HLR Kongress
Mikael Olausson
HLR Kongress16.15 Avslutning
Avslutning
Therese Djärv
Sammanfattning, take-home messages och TACK för denna gång!
