Detaljerat Program Onsdag
Föreläsningar Samhälle
Moderatorer: Anette Nord & David Smekal
Fredrik Byrsell
Efter införandet av ett nytt medicinskt beslutstöd har hanteringen av hjärtstoppssamtal förbättras. Larmcentralens kontinuerliga utvärdering och förbättringsåtgärder kan öka överlevnaden vid hjärtstopp.
Erik Boberg
Barriär vid T-HLR
Moderatorer: Per Nordberg & Johan Björklund
Andreas Claesson
Drunkning är tyvärr en alltför vanlig dödsorsak hos barn på global nivå såväl i hög- som i låginkomstländer.
Detta föredrag presenterar en översikt kring epidemiologi, prevention, och behandling med förändringar över tid samt publicerade extremfall med barn som överlevt långvarig submersion efter inledande hypotermi.
Hannah Fovaeus
Överlevnaden efter hjärtstopp utanför sjukhus hos barn och unga vuxna har gått från 7% – 21% på 30 år. Med hjälp av hjärtlungräddningsregistret analyseras orsaker och överlevnads faktorer.
Pontus Johansson
Varför behöver vi Barn-HLR?
Esther Kuku
Esther is Director of Communications and Engagement for Resuscitation Council UK. She has responsibility for the development of communications and stakeholder engagement strategy in relation to all key areas of resuscitation and the organisation’s Vision to 2030 and strategic plan. Esther will speak on the important role campaigning plays in ensuring everyone has the skills they need to save a life.
Workshop – Att vara frivillig livräddare – mer än HLR och AED 12.30-13.20 (Sal: A12/13)
Arrangör: SMS-livräddare
Vi berättar om hur frivilliga livräddare kan uppfatta larmsituationen utifrån våra insikter och erfarenheter från systemet Sms-livräddare. Det är modigt att springa på larm utan att veta vilken situation man möts av och det är viktigt att förbereda sig och i förväg prata om skillnaden mellan utbildningsrummet och en akut situation. Vi ger tips om viktiga punkter att lyfta fram under HLR-utbildningen.
Föredraget riktar sig till HLR-instruktörer, frivilliga livräddare och andra intresserade.
Workshop – Luftväg/ventilation av barn 12.30-13.20 (max antal deltagare 18 st – ”först till kvarn”)
Arrangör: Barngruppen, HLR-rådet
Till er som arbetar prehospitalt eller på sjukhus. På denna Work Shop får du tips och råd att kunna optimera luftväg och ventilation till barn samt utvärdera att det verkligen fungerar. Vi utgår från patientfall med barn i olika ålder och övar praktiskt
Science box 12.10-13.20
Moderatorer: Gabriel Riva & Henrik Wagner
Martin Jonsson
Presentationen handlar om svårigheterna samt potentiella lösningar då det kommer till placering av hjärtstartare ute i samhället.
Cecilia Andrell
”Jag ringde efter en ambulans, men det kom en brandman?! – hur kan det vara så?” First responders vid misstänkt hjärtstopp – för att korta tiden från inträffat hjärtstopp till påbörjad HLR och defibrillering med en hjärtstartare.
Jakob Johansson
Som en del i arbetet för en trygg fotboll arbetar Svenska fotbollförbundet (SvFF) för att öka kunskap och medvetenhet om hjärtstopp och hjärt-lungräddning. Under föreläsningen presenteras från framgångsrikt pilot projekt i IK Sirius fotbollsklubb och SvFF samarbete kring Alla kan HLR.
Johan Israelsson & Annmargreth Kvarnefors
En presentation av det nationella nätverket för dig som överlevt hjärtstopp och för dina närstående. Nätverket bidrar med ”peer support” och är ett samarbete mellan Riksförbundet HjärtLung, HLR-rådet och ett antal personer som själva är överlevare eller närstående.
Moderator: Jacob Hollenberg
Hjärt-Lungräddning i Sverige, en framgångssaga
Johan Herlitz
Utvecklingen av HLR i Sverige från 1970 talet och framåt beskrivs. Fokus läggs på kunskapsutvecklingen och dess konsekvenser i form av samverkan, kortare insatstider och ökad överlevnad. Avslutningsvis belyses kvarstående svaga länkar i kedjan som räddar liv och morgondagens utmaningar. Vilka är våra framtidsmål, vad kan bli bättre och hur relaterar HLR i Sverige med HLR i våra nordiska grannländer.
Therese Djärv