9.45 Guidelines 1
Moderator: Jacob Hollenberg / Peter Lundgren
HLR och defibrillering i samhället
Anette Nord
Presentation av de nya svenska riktlinjerna i HLR och defibrillering i samhället baserat på European Resuscitation Council guidelines. Anette Nord är medicine doktor och sjuksköterska med anställning på Svenska HLR-rådet och Hjärtstoppscentrum SÖS, KI.

Anette Nord
Barn-HLR (samhälle och sjukvården)
Johan Holmén
Presentation av de nya svenska riktlinjerna för HLR till barn 2021. Dessa är baserade på rekommendationer från European Resuscitation Council. De viktigaste förändringarna och nyheterna inom barn-HLR, S-HLR och A-HLR kommer att belysas och diskuteras.

Johan Holmén
HLR KongressFörsta hjälpen
Therese Djärv
Professor och Överläkare i Akutsjukvård samt HLR-ansvarig läkare vid Karolinska Universitetssjukhuset

Therese Djärv
HLR Kongress11.00 Guidelines 2
Moderator: Hans Friberg / Andreas Claesson
A-HLR/S-HLR
Henrik Wagner
Vart 5e år sker en uppdatering av internationella och nationella HLR-riktlinjer. Det kommer att bli en genomgång av dessa avseende HLR för vuxna där en del förändringar kommer att skapa debatt men som säkert kan klarläggas och implementeras i verksamheterna på ett pedagogiskt och tydligt sätt.

Henrik Wagner
HLR KongressVård efter hjärtstopp
Johan Israelsson
En övergripande sammanfattning av riktlinjer för vård efter hjärtstopp.

Johan Israelsson
HLR KongressPrognosbedömning efter hjärtstopp
Marion Moseby-Knappe
Prognosbedömning efter hjärtstopp innebär att man uttalar sig om sannolikt neurologiskt utfall hos patienter som inte vaknat. Förutom den kliniska undersökningen av patienten ingår även radiologiska och neurofysiologiska undersökningar, samt halter av hjärnskademarkörer i blodet. Jag kommer sammanfatta de nya ERC/ESICM riktlinjerna för prognosbedömning, men även om hur vi kan identifiera patienter med liten grad av hjärnskada och på så sätt undvika att avsluta behandlingen på fel grundlag.

Marion Moseby-Knappe
HLR KongressEtiska aspekter vid hjärtstopp
Fredrik Hessulf
Svenska Läkaresällskapet i samarbete med Svensk sjuksköterskeförening och Svenska rådet för hjärt-lungräddning publicerade i februari 2021 reviderade etiska riktlinjer för hjärt-lungräddning (HLR). Riktlinjerna är tänkta som stöd för läkare, sjuksköterskor och annan personal som utför HLR inom ramen för sin tjänst. Förändringar och nyheter i riktlinjen kommer presenteras.

Fredrik Hessulf
HLR Kongress11.00 Workshop Sms-livräddare – en fråga om inställning
Sms-livräddares workshop på HLR-kongressen 2021 riktar sig till dig som utbildar i HLR och möter nya sms-livräddare
Sms-livräddare handlar om inställning – från att regionens beslutfattare bestämmer sig för att ansluta, till att den frivilliga registrerar sig och inte minst inställningarna i telefonen
Snart har 100 000 laddat ner appen Sms-livräddare i Sverige för att kunna ta emot larm om misstänkta hjärtstopp. För att det ska fungera som förväntat är det viktigt att användarna gjort rätt inställningar på sina telefoner och t.ex. tillåter att appen får tillgång till telefonens platstjänster, alltid.
Vi märker att detta upplevs som krångligt för en del sms-livräddare.
Det är oftast inte fel på appen, eller systemet, det behövs bara några enkla inställningar på sms-livräddarens telefon för att lösa det hela. Detta vill vi berätta om för så många som möjligt av er som utbildar i HLR och ge er redskap så att ni kan visa deltagarna på era HLR-kurser hur de ställer in sina mobiltelefoner för att kunna ta emot larm som sms-livräddare.
Vid två tillfällen under tisdagen samlar vi upp till 120 personer i R17+R18 där ni får träffa Peter Bergström, avtalsansvarig på SOS Alarm, Anna Granström, regionalt ansvarig i Region Halland, och teamet på Sms-livräddare som utvecklar och driver systemet.
Peter berättar om processen för nya regioner att ansluta sig och hur läget ser ut i ännu ej anslutna regioner, Anna berättar kort om uppstarten och det första året i Region Halland.
Jessica och David från Sms-livräddare kommer visa på storskärm varvat med genomgång hur ni instruerar era kursdeltagare att ställa in sina telefoner så de kan få larm och göra en livräddande insats med möjlighet till frågor från er.
Målet med denna workshop är att
· Sprida kunskap om hur du som utbildar i HLR hjälper nya eller gamla sms-livräddare att ställa in sin telefon för att kunna ta emot larm som tänkt.
· Motivera och göra fler HLR-utbildare delaktiga i att engagera sina kursdeltagare som sms-livräddare så de kan omsätta sina nyförvärvade kunskaper i att rädda liv
· I förlängningen rekrytera fler sms-livräddare och bidra till en ökad överlevnad vid hjärtstopp utanför sjukhus.
Du får med dig ökad kunskap och en film att inkorporera i framtida HLR utbildning men också en goodie bag från Sms-livräddare
Välkommen!
Sal: R17+R18 (plan 2)
OBS: Begränsat antal platser, ingen föranmälan krävs, först på plats i salen gäller
13.30 Hot topics 1
Moderator: Mattias Ringh / Sten Rubertsson
Hjärtstopp på sjukhus där du minst kan ana det
Henrik Wagner
Hjärtstopp på sjukhus där Du minst kan ana det: Var är det någonstans? Hur kan vi ta reda på var hjärtstoppen sker och därmed gardera oss och skapa en beredskap för att på bästa sätt hantera dessa situationer?

Henrik Wagner
HLR KongressHjärtstopp och covid 19
Fredrik Hessulf
COVID-19 orskar allt ifrån milda luftvägssymtom till hjärtstopp. I vår stude ”Cardiac Arrest in COVID-19: Characteristics and Outcomes of in- and out-of-hospital cardiac arrest, A report from the Swedish Registry for Cardiopulmonary Resuscitation”, redogörs för hur epidemiologin under pandemin förändrats beträffande dödlighet och karakteristika för hjärtstoppen under CORONA-pandemin, på och utanför sjukhus.

Fredrik Hessulf
HLR KongressKan drönare rädda liv vid hjärtstopp?
Sofia Schierbeck
Under 2020 har jag och min forskargrupp testat om det går att flyga ut hjärtstartare med hjälp av drönare till patienter som drabbats av misstänkt plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Jag kommer presentera resultaten från denna studie samt hur vi går vidare.

Sofia Schierbeck
HLR KongressKranskärlsröntgen efter hjärtstopp
Ludvig Elfwén
Kranskärlsröntgen efter hjärtstopp med eller utan ST-höjning på EKG efter ROSC är omdebatterat och ett ämne där det forskats intensivt de senaste åren. Hur är det vetenskapliga läget för närvarande?

Ludvig Elfwén
HLR Kongress15.15 Nytt om HLR
Moderator: Per Nordberg / Gisela Lilja
Livräddande system – erfarenheter från Norden
Linn Andelius (Köpenhamn)
Aktivering av frivilliga som befinner sig nära en person med hjärtstopp rekommenderas för att flera ska få HLR och bli stötta med en hjärtstartare innan ambulansen ankommer. I Region Hovedstaden i Danmark implementerades TrygFonden Hjerteløber i september 2017. Vi har undersökt om fler personer med hjärtstopp får HLR eller blir stötta med en AED när en frivillig når fram före ambulansen. Vi har även undersökt risken för psykisk belastning och fysisk skada i förbindelse med alarmering.

Linn Andelius
HLR KongressHjärtstopp i Sverige, rapport från HLR registret
Araz Rawshani
Hjärt-lungräddningen på och utanför sjukhus i Sverige monitoreras i Svenska Hjärt-Lungräddningsregistret. Här presenteras 30 år av nationell hjärtstoppsvård pre-hospital och hospitalt, med fokus på framgångsområden, nuvarande och kommande utmaningar.

Araz Rawshani
HLR KongressKortare responstider för ambulans, kan fler liv räddas?
Johan Holmén
Ambulansens responstid vid hjärtstopp har fördubblats under de senaste 30 åren. Samtidigt har överlevnadschanserna för den som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus mer än fördubblats. Hur påverkar ambulansens responstid överlevnadschanserna vid hjärtstopp? Hur snabbt måste ambulansen vara på plats för att rädda liv?

Johan Holmén
HLR KongressLarmcentralens roll vid hjärtstopp
Fredrik Byrsell SOS Alarm
Larmcentralens roll vid hjärtstopp: Presentera larmcentralens viktiga roll i kedjan som räddar liv. Forskningsprojekt, utveckling och mål på SOS Alarms larmcentraler

Fredrik Byrsell
HLR Kongress16.15 HLR-utbildning / HLR-rådet
Moderator: Andreas Claesson / Anette Nord
Instruktörens roll vid HLR utbildning
Robert Greif
Föredraget hålls på engelska
During CPR teaching learners meet CPR instructors, which enables personal encounters transmitting engagement with resuscitation and the learners. This increases willingness to help others and engagement in community rescue activities, which is enhancing retention of learned CPR competences over time.

Robert Greif
HLR KongressHLR- rådets nya Lärplattform
Thomas Hermansson
HLR rådet lanserar nu sin nya utbildningsportal. Sessionen handlar om de övergripande målen och syftet med portalen och hur du som instruktör kan använda den i framtiden

Thomas Hermansson
HLR KongressSveriges Hjärtstartarregister
Andreas Claesson
- AED riktlinjer i europeiska guidelines 2021, något nytt?
- Hur kan vi öka defibrilleringen i samhället?
- Lagstiftning om hjärtstartare, behöver vi det?
- Sveriges Hjärtstartarregister

Andreas Claesson
HLR Kongress16.15 Workshop Sms-livräddare – en fråga om inställning
Sms-livräddares workshop på HLR-kongressen 2021 riktar sig till dig som utbildar i HLR och möter nya sms-livräddare
Sms-livräddare handlar om inställning – från att regionens beslutfattare bestämmer sig för att ansluta, till att den frivilliga registrerar sig och inte minst inställningarna i telefonen
Snart har 100 000 laddat ner appen Sms-livräddare i Sverige för att kunna ta emot larm om misstänkta hjärtstopp. För att det ska fungera som förväntat är det viktigt att användarna gjort rätt inställningar på sina telefoner och t.ex. tillåter att appen får tillgång till telefonens platstjänster, alltid.
Vi märker att detta upplevs som krångligt för en del sms-livräddare.
Det är oftast inte fel på appen, eller systemet, det behövs bara några enkla inställningar på sms-livräddarens telefon för att lösa det hela. Detta vill vi berätta om för så många som möjligt av er som utbildar i HLR och ge er redskap så att ni kan visa deltagarna på era HLR-kurser hur de ställer in sina mobiltelefoner för att kunna ta emot larm som sms-livräddare.
Vid två tillfällen under tisdagen samlar vi upp till 120 personer i R17+R18 där ni får träffa Peter Bergström, avtalsansvarig på SOS Alarm, Anna Granström, regionalt ansvarig i Region Halland, och teamet på Sms-livräddare som utvecklar och driver systemet.
Peter berättar om processen för nya regioner att ansluta sig och hur läget ser ut i ännu ej anslutna regioner, Anna berättar kort om uppstarten och det första året i Region Halland.
Jessica och David från Sms-livräddare kommer visa på storskärm varvat med genomgång hur ni instruerar era kursdeltagare att ställa in sina telefoner så de kan få larm och göra en livräddande insats med möjlighet till frågor från er.
Målet med denna workshop är att
· Sprida kunskap om hur du som utbildar i HLR hjälper nya eller gamla sms-livräddare att ställa in sin telefon för att kunna ta emot larm som tänkt.
· Motivera och göra fler HLR-utbildare delaktiga i att engagera sina kursdeltagare som sms-livräddare så de kan omsätta sina nyförvärvade kunskaper i att rädda liv
· I förlängningen rekrytera fler sms-livräddare och bidra till en ökad överlevnad vid hjärtstopp utanför sjukhus.
Du får med dig ökad kunskap och en film att inkorporera i framtida HLR utbildning men också en goodie bag från Sms-livräddare
Välkommen!
Sal: R17+R18 (plan 2)
OBS: Begränsat antal platser, ingen föranmälan krävs, först på plats i salen gäller